aELEKTRONİK DEFTER BERATLARININ KANUNİ SÜRESİ DIŞINDA ALINMASI HALİNDE KARŞILAŞILACAK MÜEYYİDELER NELERDİR ?
e-Defter tutma sürecinde hesap döneminin ilk ayına ait beratın alınması Açılış Onayı, son ayına ait beratın alınması Kapanış Onayı, diğer aylara ait beratların alınması ise ilgili aylara ait defterlerin Noter Onayı yerine geçer.
Mücbir sebepler hariç E-Defter Beratları belirtilen süreler zarfında yüklenmez ise;
- Özel usulsüzlük cezası doğurur.
-
- Ayrıca, vergi usul kanunu 30/3.madde hükmü gereğince mükellef Re'sen Takdire sevk edilecektir.
-
- KDV iade süreçlerinde zorluk çıkarılabilir.
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu 29/3. madde Hükmü...
İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir. ( Mahkeme ve Dava yolu açık olmak üzere; hiç bir döneme ait Katma Değer Vergisi İndirim konusu yapılamaz hale Gelecektir. )
- Hesap Döneminin ilk ayına ait beratın alınması Açılış Onayı yerine geçmektedir.
- Açılış Onayının kanunda belirtilen süreler zarfında alınmaması (Kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirenler tasdik ettirmemiş sayılırlar) birinci derece usulsüzlük fiili olarak sayılmıştır. Bunun yanı sıra tutulması gereken mecburi defterlerin tasdik ettirilmemiş olması re ’sen takdir nedeni olarak kanunda belirtilmiştir. Aynı zamanda Katma Değer Kanunu çerçevesinde tasdik ettirilmemiş (Açılış onayı alınmamış) muhasebe defterlerine kaydedilen fatura ve belgelerdeki Katma Değer Vergisinin indirimi de risk altında olacaktır. KDV indirimlerinin reddi riskini doğurur.
-
- Hesap Döneminin son ayına ait beratın alınması Kapanış Onayı yerine geçmektedir. Türk Ticaret Kanunun 64/3 maddesi gereğince fiziki ortamda tutulan yevmiye defterlerinin kapanış onayının izleyen faaliyet döneminin 6.ayının sonuna kadar yapılma zorunluluğu hükme bağlanmıştır. E-Defter Genel tebliği ile de Hesap Döneminin son ayına ait alınacak beratın Kapanış Onayı yerine geçtiği belirtilmiştir. Bu çerçevede konuyu değerlendirdiğimizde hesap döneminin son ayına ait zamanında alınmayan ve yüklenmeyen e-Defter beratlarının Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde idari para cezası doğuracağı aşikardır. Bununla beraber kapanış tasdiki yapılmayan defter kayıtları bir dava sürecinde delil niteliğini kaybedebilir.
Dolayısıyla e-Defter beratlarının zamanında alınması ve yüklenmesi hem Vergi Usul Kanunu hem de Türk Ticaret Kanunu açısından oldukça önemlidir. E-defter beratlarının yükleme süreleri aşılmamalıdır.
Kanunda Belirtilen Mücbir Sebepler Nelerdir?
- Vergi ödevlerinden herhangi birinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk,
-
- Vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak yangın, yer sarsıntısı ve su basması gibi afetler,
-
- Kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler,
-
- Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısıyla defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması.
Cem GÜR
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir