Şüpheli alacaklar için karşılık ayrılması tercihe bağlı ihtiyari bir uygulama olup, Tercihini karşılık ayırmaktan yana kullananlar, katma değer vergisinden kaynaklanan alacakları için de diğer koşullar yerine getirilmişse şüpheli alacak karşılığı ayırabilirler.
06.04.2018 Tarih 30383 Sayılı Resmi Gazete
Değersiz alacaklara ilişkin hesaplanan KDV’nin indirimi
Değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisi, alacağın zarar yazıldığı dönemde indirim konusu yapılabiliyor. Ancak şüpheli alacaklarla ilgili düzenleme çerçevesinde karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan KDV’nin indirim konusu yapılabilmesi için, gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması gerekiyor.
Daha önce karşılık ayırdığınız bir alacağın içinde bu alacağa ilişkin KDV tutarı da var ve bu alacak 2022 yılında değersiz alacak haline gelmişse, hem hesaplanan KDV’yi indirim konusu yapmayı hem de indirim konusu yapılacak KDV tutarını gelir kaydetmeyi unutmayın.
TAHSİLATI YAPILAN DEĞERSİZ ALACAKLARIN DURUMU
Daha önce değersiz hale gelen ve gelir kaydedilerek indirim konusu yapılmış olan Katma Değer Vergisi tahsilat yapıldığı dönem beyannamesine dahil edilerek tekrar hesaplanan KDV olarak değerlendirilmesi ve daha önce gelir olarak dikkate alınan bu tutarın bu sefer de Gider kalemlerine alınması gerekmektedir.
Cem GÜR
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir