MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

E-FATURA MÜKELLEFİNİN DİĞER E-FATURA MÜKELLEFİNDEN ALACAĞI BELGE NE OLMALI?

Bir e-Fatura mükellefinin, e-Fatura kullanıcısı bulunan bir başka mükellefe e-Fatura düzenlemesi gerekirken sehven e-Arşiv, kağıt fatura yada perakende satış fişi  düzenlemiş olması nedeniyle düzenlenen faturanın,  hukuki durumu ve 213 sayılı Kanunun 353/1 maddesi kapsamında uygulanan özel usulsüzlük cezasının kesilmesini gerektirmektedir.

 

Konuya  İlişkin  Yasal  Düzenleme

 

213 sayılı Vergi Usul Kanunu 

 

madde 353/1- Özel Usulsüzlükler ve Cezaları

 

a) Fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmaması ile diğer şekil ve usul hükümlerine uyulmaması

 

       Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması, düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlenmesi ya da bu Kanunun (7338 sayılı kanunun 40 inci maddesiyle değişen ibare; Yürürlük: 26.10.2021) 227, 231 ve 234 üncü maddelerine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 240 (534 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 01.01.2022’dan itibaren 500 TLTürk lirasından aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

 

 

      İlgili yasa maddesinde “bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlenmesi ya da bu Kanunun 227, 231 ve 234 üncü maddelerine göre hiç düzenlenmemiş sayılması halinde;” özel usulsüzlük cezası kesilmesini ön görmektedir.

 

     Her ne kadar da konu hakkında "Danıştay Kararları" na dayanarak yanlış tip fatura düzenlenmesine ilişkin "Hiç Düzenlenmemiş Sayılır"  ibaresinin kaldırılması mümkün olsa da bu işlem için özel usulsüzlük cezasından kaçmak mümkün olmamaktadır. Ayrıca, danıştay kararının emsal olarak kullanılabilmesi bir avukat aracılığı ile dava konusu edilmesine bağlıdır. Böyle bir durumda is astarı yüzünden pahalı olacaktır. Mükelleflerin bu tip konulara muhatap olmamaları adına yapmaları gereken tek hareket bu konuya hassasiyet göstermek ve doğru tip e-belge temin etmek gerekir.

 

Cem GÜR

Araştırmacı  /   Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 211316