TABELA VE İLAN VERGİSİNİN ÖDENMEYECEĞİ İSTİSNA DURUMLAR
2464 sayılı Belediye Gelirleri kanunu 14.madde 5.fıkrasına göre ilan ve tabela vergilerinin alınmayacağı bazı istisna durumlar yer almaktadır.
Aşağıda sayılan ilan ve reklamlardan vergi alınmaz.
- Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından yayınlanan ve yapılan ilan ve reklamlar,
- Her türlü gazete, dergi ve kitaplarda yapılan ilan ve reklamlar,
- Gerçek kişilerin ikametgahlarının iç veya dış kapılarına konan ve kimliklerini gösteren levhalar,
- İşletmelerin iştigal veya imal konusu maddelerinin ambalajları üzerinde bulunan ve kendi işlerine ait ilan ve reklamları ile ambalaj muhtevasından olan prospektüs ve tarifnameler,
- Gerçek veya tüzel kişilere ait işyerlerinin içine veya dışına asılan iş sahibinin kimliği ile işin mahiyetini gösteren ve alanı 1/2 metrekareyi aşmayan ışıksız levhalar,
(Alanı 1/2 metrekareyi aşan levhalar, aşan kısım üzerinden vergiye tabidir.)
- Genel ve katma bütçeli idareler ile il özel idarelerinin, belediyelerin, köylerin ve bunların kuracakları birliklerin ve Posta - Telgraf - Telefon ve T.C. Devlet Demiryolları İşletmelerinin yapacakları her türlü ilan ve reklamlar,
- Siyasi Partiler Kanununa göre, siyasi partilerin siyasi faaliyet sınırları içinde yapacakları ilan ve reklamlar,
- Altıncı bentte yazılı idarelerle, kooperatifler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından ülke ürünlerinin ve turizminin reklamını yapmak ve herhangi bir ticari ve sınai kuruluşa ait olmamak üzere hazırlanan her türlü levha ve afişlerle, aynı kuruluşlar tarafından Türkiye'deki ticaret, sanayi, tarım ve mesleki müesseselerinin isim ve ticaret unvanları ile ad ve adreslerini ihtiva etmek üzere yayınlanacak kitap, broşür, katalog ve dergiler,
- Umumi mahallere reklam amacı ile konulacak sıra, bank ve benzeri gereçler üzerindeki ilan ve reklamlar,
- Sinema ve tiyatroların kendi programlarına ilişkin olarak gösterinin yapıldığı binanın içinde ve dış yüzünde yaptıkları ilan ve reklamlar.
İlan ve Reklam Vergisi aşağıdaki tarifeye göre alınır. Mad.15
a) Metrekare üzerinden yapılan hesaplamalarda, yarım metrekareye kadar olan kesirler yarım metrekareye, yarım metrekareyi aşanlar ise tam metrekareye tamamlanır.
b) Her hangi bir yüzeye yazılmak, takılmak veya çizilmek suretiyle yapılan ilan ve reklamlarda yazı ve resimlerin kapladığı alanın yüzölçümü esas alınır.
c) Çok cepheli ilan ve reklamlarda metrekare hesabı her cephe için ayrı ayrı nazara alınır,
d) Vergi tarifesinin 1, 2 ve 4 üncü bentlerinde belirtilen ilan ve reklamların süresi 6 aydan; 3 üncü bendinde belirtilen ilan ve reklamın süresi 1 haftadan az olursa vergi miktarının yarısı alınır. 6 ayı geçen süreler 1 yıl, hafta kesirleri de tam hafta sayılır.
e ) Vergi tarifesinin 5 ve 6 ncı bentlerinde yer alan ve çok nüsha olarak basılan ilan ve reklamlar üzerinde basımevinin ticari unvanı, adresi ve kaç nüsha olarak basıldığı ayrıca belirtilir.
Bu durumda en sık rastlanan tabela ilan vergisi soruların birkaç tanesine cevap verelim.
Soru: İşyerimin cam yüzeyine bir tanıtım logosu ve iletişim bilgilerini yazdım, tabela ilan vergisi ödermiyim?
Cevap: Herhangi bir yüzeye yazdığınız tanıtıcı yazı yarım m2’yi geçmiyor ve ışıksız ise tabela ilan vergisi ödenmez. (2464 S.K. mad.14/5)
Soru: İşyerimin veya ofisimin apartman girişine, kapısına ve daire girişine işyeri tanıtımı ile ilgili levha astım vergi ödemem gerekir mi?
Cevap: Yarım m2’yi geçmiyor ve bu tabela ışıksız ise ilan vergisi ödenmez. ( 2464 S.K. mad.14/5 )
Soru: İşyerimin veya ofisimin apartman girişine, kapısına ve daire girişine işyeri tanıtımı ile ilgili çift taraflı levha astım vergi ödemem gerekir mi?
Cevap: Yarım m2’yi geçmiyor ve bu tabela ışıksız ise ilan vergisi ödenmez. ( 2464 S.K. mad.14/5 )
Ayrıca, Her hangi bir yüzeye yazılmak, takılmak veya çizilmek suretiyle yapılan ilan ve reklamlarda yazı ve resimlerin kapladığı alanın yüzölçümü esas alınır.
Çok cepheli ilan ve reklamlarda metrekare hesabı her cephe için ayrı ayrı nazara alınır, ( 2464 s.k.mad.15/b-c )