31.08.2020 Tarihine kadar 2.el araç satışı yapan işletmeler "Yetki Belgesi" almak zorundalar. Aksi durumda ciddi yaptırımlar var.
Yetki Belgesi Ticaret odasından alınıyor. Bir yıl içinde 3'ten fazla araç alımı ticari işleme giriyor. 2.El araç satımınında güvenli noter alım satımı zornlu hale geldi. Artık blokeli yani güvenli satış zorunlu oldu..
İkinci el araç alış ve satışı için 2018 yılında Resmi Gazete'de yürürlüğe giren kanuna göre, araç alım satım işiyle uğraşan kişiler yetki belgesi olmadan araç alış satışı yapamayacak. Aynı zamanda satılan araç için en az 3 aylık garanti süresi de tanınacak. İkinci el aracın ekspertiz raporunu alıp alıcı kişiye noter huzurunda sunacak olan satıcı, böylece aracın sonradan çıkaracağı sorunlar hususunda sorumluluğu resmiyete dökmüş olacak.
soru - cevap;
1- İkinci al araç alış satış yetki belgesi nereden ve nasıl alınabilecek?
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'ndan alınacak mesleki yeterlilik belgesi ile gümrük ve ticaret il müdürlüklerine başvurulacak ve "yetki belgesi" alınacak.
2- Yetki Belgesi ne kadar süre içinde alınabilir ?
- İkinci el taşıt ticareti yapanlar, bu işlerini sürdürebilmek için altı ay içinde yetki belgesi alacaklar
3- Satılan araçların garanti süresi ne kadardır?
- 2.El araç satan yetki belgesine sahip işletmeler araçları üç ay garanti edecekler.
4- Yetki belgesi devredilebilir mi?
- Hayır. Yetki belgesi kişiye özel olarak düzenlenecek bu sebeple devredilmesi söz konusu değildir.
5- Yetki belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır?
- Yetki belgesinin geçerlilik süresi beş yıl olarak belirlendi. Yönetmeliğe göre yetki belgesine sahip işletmelerin güncel listesi Bakanlığın internet sayfasında ilan edilecek.
6- Resmi gazete ilgili maddesi ?
MADDE 25 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan “işyerleri” ibaresi “toplu iş yerleri” olarak değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında yer alan “otuz işletme veya en az elli çalışanı bulunan işyerleri” ibaresi “yüz işletme bulunan toplu iş yerleri” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(1) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin, 31/8/2020 tarihine kadar durumlarını bu Yönetmelikteki şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekir.”
7- Diğer özellik arz eden durumlar nelerdir ?
"Yetki belgesine sahip işletme tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı satışından hemen önce ekspertiz raporu alınır ve raporun bir nüshası satış esnasında alıcıya teslim edilir.
"Ekspertiz raporunun ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenir.
"Ekspertiz raporunda ikinci el motorlu kara taşıtının özellikleri, arıza ve hasar durumu ile kilometre bilgilerine yer verilir.
"Sekiz yaş veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki ikinci el motorlu kara taşıtları için ekspertiz raporu alınması zorunlu değildir.
"Ekspertiz raporu, Türk Standardları Enstitüsü tarafından belirlenen standarda göre verilen TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan işletmeler tarafından düzenlenir.
"Ekspertiz raporunu düzenleyen kişiler ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumludur.
"Bakanlık, ekspertiz raporunda yer verilecek diğer bilgileri, TSE hizmet yeterlilik belgesi verilecek işletmelerde ve bu işletmelerde çalıştırılan kişilerde aranan nitelikleri, ekspertiz raporu düzenleyenlerin sorumluluklarını, hizmet yeterlilik belgesi ile ekspertiz raporu ücretinin üst sınırını ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile üst meslek kuruluşlarının görüşünü alarak belirlemeye yetkilidir.
RESMİ GAZETE İÇİN TIKLAYINIZ >>